Kıymetli okuyucularımız, çocuğunuza özel eğitim aldırmak için iki yol vardır. Birincisi, kendi bütçenizden çocuğunuza dışarıdan özel eğitim aldırarak gelişimine katkı sağlamaktır. İkincisi ise rehberlik ve araştırma merkezleri yoluyla, devlet destekli ve ücretsiz olarak özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine yönlendirmektir. Peki, ücretsiz bir şekilde özel eğitim nasıl aldırılır?
Çocuğunuzda herhangi bir alanda gelişimsel gerilik fark ettiyseniz, öncelikle çocuğunuzu hastaneye götürmeniz gerekiyor. Hastaneden çocuklar için özel gereksinim raporu, eski adıyla heyet raporu, alarak rehberlik ve araştırma merkezine başvuruyorsunuz. Rehberlik ve araştırma merkezi, evraklarınızı inceledikten sonra size randevu verecektir. Çocuğunuz incelendikten sonra dosyası, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu’na gider. Bu kurulda çocuğunuz için uygun karar alınır ve gerekli raporlar hazırlanır.
Rehberlik ve araştırma merkezinde iki tür rapor çıkar. Birincisi, yönlendirme raporu. Bu rapor, çocuğunuzun resmi devlet kurumlarında zorunlu eğitim alacağı zaman devlet tarafından kullanılacak rapordur. Bu rapora göre çocuğunuz, çeşitli devlet kademelerinde yani ilkokul, ortaokul, lise, okul öncesi ve halk eğitim merkezlerinde alınan karar doğrultusunda eğitim alır.
İkinci rapor ise destek eğitim raporu. Bu rapor, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde haftada iki veya üç saat olmak üzere, devletin ödemesi ile ücretsiz bir şekilde destek eğitim almanızı sağlar. Bu raporun her yıl yenilenmesi gerekir.
Yorumlar
Yorum Gönder